Pandai Masak: Acar Limau

Pandai Masak

Thursday, November 24, 2005

Acar Limau


Bahan-bahannya :

5 biji buah limau jeruk
10 biji belimbing buluh jeruk
10 biji buah kurma
20 biji kismis
setengah bungkus buah pala
20 bji bawang merah(dibelah dua)
5 biji bawang putih(dibelah dua)
3 cm halia - dihiris halus
15 biji cili kering
1 sudu besar jintan manis(direndam dan ditumbuk lumat)
1 sudu kecil jintan putih(direndam dan ditumbuk lumat)
1 sudu kecil ketumbar(direndam dan ditumbuk lumat)
1 sudu besar bijan(direndam dan ditumbuk sedikit)
setengah sudu kecil biji sawi(direndam dan dibuang kulitnya)
setengah botol kecil cuka
1 cawan gula
garam secukup rasa
2 ulas bawang merah(untuk menumis)
1 ulas bawang putih(untuk menumis)
1 cm halia(untuk menumis)

Cara Membuatnya :

Panaskan periuk. Kemudian tumiskan bawang dan halia. Apabila naik baunya, masukkan cili, jintan manis, jintan putih, ketumbar yang sudah ditumbuk tadi. Gaul.

Kemudian masukkan pula cuka dan gula. Akhir sekali barulah dimasukkan semua buah-buahan, bawang-bawang serta halia. Gaul. Sejukkan sebentar.

Setelah itu taburkan bijan dan biji sawi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home