Pandai Masak: Acar Rampai

Pandai Masak

Thursday, November 24, 2005

Acar Rampai


Bahan-bahannya :

2 biji timun
1 biji lobak merah
70 gram bunga kubis
4 biji cili hijau(dibelah dua)
2 biji cili merah(dibelah dua)
10 ulas bawang merah (dibelah dua)
5 ulas bawang putih(dibelah dua)
2 cm halia(dimayang)
1 botol kecil cuka
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar bijan
garam secukup rasa

Untuk Menumis :

2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara Membuatnya :

Timun dan lobak merah dipotong lima. Kemudian potongkan pula panjang-panjang. Bahagian tengah timun dibuang, manakala bunga kubis pula dipotong kecil-kecil.

Timun, lobak merah, bunga kubis, bawang dan cili kemudiannya dibasuh bersih. Setelah itu rendamkna kedalam air garam.

Setelah itu tumiskan bawang merah dan bawang putih dengan dua sudu besar minyak masak. Apabila naik baunya, masukkan cuka, kunyit dan garam. Biarkan sehingga mendidih.

Bila mendidih, angkat dari api. Letakkan sebelah. Kemudian masukkan sayur-sayuran yang sudah ditoskan tadi kedalam periuk. Kacau rata-rata. Setelah itu toskan sekali lagi. Biarkan sehingga sejuk.

Apabila sejuk, taburkan bijan diatasnya. Kemudian bolehlah dihidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home