Pandai Masak: Acar Rempah

Pandai Masak

Thursday, November 24, 2005

Acar Rempah


Bahan-bahannya :

20 ulas bawang merah(dihiris)
5 biji timun(dipotong-potong)
8 labu bawang besar(dibelah empat)
30 ulas bwang putih(dibelah dua)
5 biji cili merah(dibelah dua)
5 biji cili hijau(dibelah dua)
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar gula
2 sudu besar rempah(digaulkan)
1 sudu teh serbuk kunyit(digaulkan)
2 sudu besar biji sawi
1 sudu teh garam
1 biji buah pelaga
1 cawan cuka
1 cawan minyak
2 setengah cm halia

Cara Membuatnya :

Rendam timun dan cili dengan air kapur.

Panaskan minyak, tumis bawang hiris, masukkan biji sawi dan buah pelaga.

Setelah naik baunya masukkan serbuk rempah serta bahan-bahan yang lain.

Bila hendak diangkat masukkan timun yang telah dipotong-potong.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home