Pandai Masak: Kerabu Daging

Pandai Masak

Monday, November 28, 2005

Kerabu Daging


Bahan-bahannya :

600 gram daging(rebus hingga empuk dan potong nipis)
4 biji buah tomato dipotong bulat
3 labu bawang besar(ditumbuk halus)
2 cm halia(ditumbuk halus)
1 batang serai(ditumbuk halus)
3 ulas bawang putih(ditumbuk halus)
5 biji cili merah(ditumbuk halus)
3 biji cili padi(ditumbuk halus)
1 cm belacan(ditumbuk halus)
setengah cawan air limau nipis
setengah cawan air rebusan daging
1 sudu kecil serbuk perasa
1 setengah sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 pokok daun sup
1 pokok daun ketumbar

Cara Membuatnya :

Sediakan mangkuk besar, masukkan bahan-bahan tumbuk tadi, daging dan air rebusan daging. Gaulkan hingga sebati.

Masukkan pula buah tomato, air limau nipis, garam, serbuk perasa dan gula. Gaul lagi hingga sebati, baru masukkan daun sup dan daun ketumbar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home