Pandai Masak: Kerabu Sotong

Pandai Masak

Friday, November 25, 2005

Kerabu Sotong


Bahan-bahannya :

500 gram sotong(dibuang kulit dan potong kecil)
1 batang serai(dihiris nipis)
1 helai daun limau purut(dimayang)
10 biji cili padi(dihiris nipis)
1 tomato(dihiris)
1 sudu besar sos sotong
garam secukup rasa
sedikit air limau nipis
aneka ulam seperti taugeh, salad bulat dan timun

Cara Membuatnya :

Sotong yang dibuang kulit dan dipotong tadi direbus(tanpa menambah air) sehingga kering. Angkat dan sejukkan.

Kemudian campurkan bahan-bahan hiris dan sotong serta ulam-ulam yang dipilih. Bubuh sos sotong, air limau dan gaul sehingga terasa asam garamnya.

Semasa menghidang hiaslah dengan salad dan tomato, jika suka boleh tabur sedikit kelapa goreng.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home