Pandai Masak: Kuah Lodeh

Pandai Masak

Monday, November 21, 2005

Kuah Lodeh


Bahan-bahannya :

10 batang kacang panjang
3 biji terung
3 biji ubi kentang(dipotong)
1 biji kepala
3 biji lada hijau(dihiris)
3 biji lada merah(dihiris)
4 ulas bawang merah(dihiris)
2 labu bawang besar(dihiris)
3 keping tauhu
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
300 gram udang basah(dibuang kulit)
20 sen suhun

Cara Membuatnya :

Semua sayur-sayuran dipotong ikut mana yang sesuai.

Tauhu dipotong kecil-kecil dan di goreng.

Santan pekat dan cair diasingkan.

Masukknan santan cair, lada, bawang, udang dan kentang kedalam periuk dan jerangkan.

Apabila mendidih masukkan terung, tauhu dan kacang panjang.

Akhir sekali masukkan santan pekat dan suhun. Masak lagi hingga mendidih.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home