Pandai Masak: Nasi Bukhari

Pandai Masak

Sunday, November 20, 2005

Nasi Bukhari


Bahan-bahannya :

2 tin susu beras basmati
5 tin susu cair
1 tin kecil tomato puree
1 ekor ayam sederhana besar
6 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar rempah kari
70 gram buah badam
3 biji tomato buah
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih (dihiris)
4 ulas bawang merah
2 cm halia
1 sudu kecil jintan manis (ditumbuk halus)
1 sudu kecil jintan putih (ditumbuk halus)
1 sudu kecil kas-kas (ditumbuk halus)
2 bji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 helai daun pudina
3 helai daun pandan
garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

Beras dibasuh bersih. Ayam dibersihkan dan dipotong lapan. Buah badam ditumbuk lumat manakala tomato buah dan bawang besar dipotong dua.

Panaskan periuk. Kemudian tumiskan bawang besar, bawang putih, rempah dan garamasala yang ditumbuk halus dengan minyak sapi.

Setelah naik baunya, masukkan air, ayam dan garam secuku rasa. Akhir sekali barulah dimasukkan beras bersama buah badam yang ditumbuk, tomato buah, tomato puree, susu cair, daun pudina dan daun pandan (diikat simpul).

Biarkan sehingga mendidih diatas api yang perlahan. Masaklah seperti memasak nasi biasa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home