Pandai Masak: Nasi Gurih

Pandai Masak

Sunday, November 20, 2005

Nasi Gurih


Bahan-bahannya :

1 cawan beras pendek (coklet)
2 cawan santan
setengah sudu teh garam
1 inci serai atau setengah sudu teh serai yang telah dihiris nipis
1 helai daun salam atau setengah helai daun bay

Cara Membuatnya :

Beras dibasuh dan direndam semalaman. Kemudian ditoskan airnya dan dimasakkan kesemua bahan-bahan tadi.

Masak dengan menutup tudung periuknya dan sekali-kali kacaukan. Bila terlah mendidih kecilkan apinya dan masak perlahan selama 45 minit dan kemudian padamkan terus apinya. Buka tudung periuk kacau perlahan-lahan biarkan ia sejuk selama 10 minit dan kemudian baru dihidangkan. Makan bersama sambal goreng tempeh.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home