Pandai Masak: Nasi Jagung

Pandai Masak

Sunday, November 20, 2005

Nasi Jagung


Bahan-bahannya :

1 setengah beras beriani
150 gram udang kering (direndam)
7 ulas bawang putih (digiling halus)
12 ulas bawang merah (digiling halus)
2 cm halia (digiling halus)
5 biji cili merah (digiling halus)
250 gram mentega
3 labu bawang besar (dihiris)
6 biji tomato (dihiris halus)
3 biji cili hijau (dibelah dua)
2 biji cili merah (dibelah dua)
4 helai daun salam
1 cawan jagung (dicuci dan ditos)
sedikit daun panda (diikat)
garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

Panaskan mentega lalu ditumiskan bawang hiris, bila layu masukkan bahan-bahan giling dan biarkan garing baru bubuh air, daun pandan, daun salam dan tomato.

Bila mendidih masukkan beras dan setelah hampir kering masukkan jagung, cili merah dan cili hijau, balik-balikan lalau biar seperti memasak nasi biasa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home