Pandai Masak: Nasi Pilaf

Pandai Masak

Sunday, November 20, 2005

Nasi Pilaf


Bahan-bahannya :

1800 gram beras beriani (dicuci dan toskan airnya)
2 labu bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 cm halia (ditumbuk)
1 tin sederhana minyak sapi QBB (kalau suka boleh di campur minyak kacang.
1 tin besar kacang peas (toskan airnya)
1 tin kecil susu cair
6 biji cili hijau (dibelah 2 hingga putus dan buang biji)
1 setengah sudu serbuk kunyit
10 kuntum bunga cengkih
1 cawan tairu
1 daun pokok sadri
150 gram buah gajus
sedikit kismis

Cara Membuatnya :

Panaskan minyak. Tumis bahan yang dihiris. Masukkan air ikut sukatan beras dan susu, tairu, bunga cengkih dan serbuk kunyit.

Bila mendidih bubuh beras dan kacau rata.

Ketika nasi hampir kering masukkan cili hijau, kacang peas, daun sadri, gajus dan kismis. Biarkan seperti menanak nasi biasa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home