Pandai Masak: Nasi Rawon

Pandai Masak

Sunday, November 20, 2005

Nasi Rawon


Bahan-bahannya :

1 kati daging cincang
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 biji cili merah
kunyit hidup sebesar ibu jari
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh buah keras
1 inci halia
1 inci cekur
2 biji buah kluwak(rupanya seperti buah keras tetapi besar sedikit)
daun salam, lengkuas, serai dan daun limau purut secukupnya)

Cara Membuatnya :

Daging cincang dibersihkan dan direbus setelah empuk dipotong empuk dipotong empat persegi kecil-kecil. Untuk perhatian anda air bekas rebusan daging tadi jangan dibuang.

Bawang merah, bawang putih, cili, ketumbar, kunyit, buah kluwak, halia, cekur dan buah keras digiling halus kemudian ditumiskan sehingga masak.

Kemudian masukkan bahan yang ditumis tadi bersama-sama daging kedalam air rebusan daging tadi. Kemudian masukkan pula lengkuas yang telah dihiris serta serai yang telah dititik bersama daun salam dan daun limau purut. Bubuh garam serta serbuk perasa secukup rasa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home