Pandai Masak: Nasi Ulam

Pandai Masak

Sunday, November 20, 2005

Nasi Ulam



Bahan-bahannya :

1 tin susu beras
2 ekor ikan kembung
setengah biji kelapa
1 helai daun kunyit
1 helai daun halia
1 tangkai daun kesum
1 tangkai daun kemangi
1 tangkai daun serai kayu
1 hiris serai
1 hiris halia
1 sudu teh lada hitam
3 ulas bawang merah

Cara Membuatnya :

Beras dibersihkan kemudian ditanakkan seperti biasa(menanakkan nasi). Ikan kembung dibersihkan kemudian dipanggang hingga masak. Setelah itu diambilkan isinya dan ditumbuk.

Serai dan halia dimayang halus kemudian campurkan dengan kelapa dan digoreng hingga garing. Daun kunyit, daun halia, daun kesum, daun kemangi dan daun serai kayu dimayang halus-halus.

Gaulkan daun-daun yang telah dimayang ini dengan sambal kelapa pada nasi ketika dihidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home