Pandai Masak: Petua masak memasak

Pandai Masak

Saturday, November 19, 2005

Petua masak memasak


Cara membuat kerisik :

Gorengkan kelapa yang diparut halus dengan api perlahan sehingga kuning tua. Tumbukkan dengan lesung batu yang kering sehingga berminyak.

Santan kelapa :

Setiap kelapa yang hendak diambil santannya buangkan kulit ari sebelum diparut. Pati santan diambil dengan cara memerah kelapa dengan kain jarang.

Kemancar santan ialah santan kelapa yang diperah setelah diambil patinya. Kelapa seelok-eloknya diperah sebanyak 3 kali.

Cara mengoreng bawang mayang :

Bawang yang dihiris itu digaulkan dengan sedikit garam halus.

Panaskan minyak didalam kual. Gorengkan bawang dengan selalu dikacau hingga kunning. Angkat. Letakkan diatas kertas yang menyerap minyak. Simpan kedalam botol. Gunakan bila perlu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home