Pandai Masak: Petua-petua

Pandai Masak

Saturday, November 19, 2005

Petua-petua


Cili kering : Pilihan cili kering yang kerinting

Sekiranya anda tidak sukakan masakan terlalu pedas buangkan biji cili sebelum masak.

Rendam cili kering dengan air panas selama 10 minit sebelum cili digiling atau ditumbuk.

Cili yang digoreng hingga wangi : cili hendaklah digoreng dengan api perlahan manakala wangi masukkan 2 sudu minyak. Angkat.

Asam Jawa : Pilihlah asam jawa jenis kehitaman

Cara membuat air asam - campurkan air dan asam tapis.

Cengkih : Jika ingin mengurangi bau cengkih,buanglah kepalanya

Halia : Untuk bumbu, pilihlah yang kecil-kecil berserat. Yang besar kurang pedas rasanya.

Ketumbar/Jintan : Bersihkan dulu sebelum digunakan. Cuci dan keringkan disinar matahari sampai kering betul. Simpanlah didalam botol tertutup dan letakkan ditempat yang kering.

Kayu Manis : Pilih yang agak tua dan kulitnya kasar.

Kunyit : Pakailah kunyit yang warnanya gelap kerana lebih tua.

Lengkuas : Pilihlah yang muda dan masih agak lunak.

Pala : Yang baik berwarna merah tua dan keras.

Serai : Gunalah 7 cm dari akarnya saja.

Cili : Gunakan cili yang segar untuk resepi

Cara mudah memetik akar tauge : Ambil tepung kanji, taburkan keseluruh tauge yang akan dibuang akarnya. Kemudian ramas perlahan-lahan. Kemudian tampi.

Untuk mengetahui madu asli : Bila dititiskan pada kertas akhbar, tidak melebar. Dikocak tidak berbuih. Tidak disukai semut. Dan meyala bila dibakar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home