Pandai Masak: Ayam Panggang

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Ayam Panggang


Bahan-bahannya :

125 gram peha ayam
setengah sudu serbuk lada sulah
setengah sudu jintan mansi(ditumbuk)
setengah sudu garam
1 biji limau nipis

Untuk Hiasannya :

1 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato
1 biji ubi kentang(dipotong memanjang)
3 sudu besar sayur campuran
(jagung lobak merah dan kacang peas)
sedikit mentega

Cara Membuatnya :

Ayam digaulkan dengan rempah kering serta garam.

Kemudian perahkan air limau nipis bila telah rata semuanya. Perap selama 15 minit.

Panggang ayam hingga masak dan keluar minyaknya.

Sayur campuran dicelur dengan air yang bercampur sedikit garam.

Angkat dan toskkan airnya kemudian gaulkan dengan sedikit mentega.

Bila ayam telah masak hidangkan dengan bahan untuk hiasan dan kentang yang telah digoreng.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home