Pandai Masak: Ayam Percik

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Ayam Percik


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam
6 ulas bawang merah(ditumbuk)
2.5 cm halia(ditumbuk)
2 sudu teh gula(ditumbuk)
1 sudu teh garam(ditumbuk)

Untuk Kuahnya :

6 ulas bawang merah(ditumbuk)
4 biji cili kering(ditumbuk)
1 sudu besar tomato sos(ditumbuk)
1 sudu teh gula(ditumbuk)
setengah keping belacan(ditumbuk)
setengah sudu teh tepung jagung
1 biji kelapa par ut
setengah sudu teh garam
sedikit monosodium glutamate

Cara Membuatnya :

Ayam dilumur dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk, perap selama 1 jam.

Ayam tadi dipotong 8 dan dipanggang.

Panaskan santan, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk kacau hingga pekat. Tuangkan bancuhan tepung jagung.

Angkat kuah ini tuangkan keatas ayam dan panggang untuk selama 3 minit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home