Pandai Masak: Ayam Tandoori

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Ayam Tandoori


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam dara
1 sudu teh jintan putih(digiling)
1 sudu teh jintan manis(digiling)
2.5 cm halia(digiling)
2.5 cm kunyit(digiling)
sedikit garam

Cara Membuatnya :

Ayam dibersihkan dan digaul dengan bahan yang telah digiling. (Ayam boleh juga dipotong-potong)

Perapkan selama 15 minit kemudian dipanggang.

Bahan Untuk Hiasannya :

3 biji limau nipis(dibelah 4)
1 pkok daun salad
2 biji timun(dihiris)
3 biji tomato(dihiris)
3 labu bawang besar(dihiris)
5 biji cili merah/hijau

Cara Menghiasnya :

Ayam panggang letakkan kedalam pinggan yang telah dilapiskan dengan daun salad.

Kemudian dihiaskanlah dengan bahan hias yang telah disiapkan.

Bila hendak makan perahkan air limau nipis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home