Pandai Masak: Gulai Ayam

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Gulai Ayam


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam(dipotong kecil)
3 ulas bawang putih(digiling)
2.5 cm halia(digiling)
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
6 sudu besah rempah kari
1 cawan santan pekat
10 ulas bawang merah(dihiris)
2.5 cm kulit kayu manis
setengah cawan minyak masak
1 sudu teh air limau nipis
sedikit garam

Cara Membuatnya :

Ayam digaulkan dengan halia dan bawang putih dan perap selama 30 minit.

Panaskan minyak goreng rempah kering serta bawang hingga kuning.

Masukkan rempah kari dan daun kari hingga wangi, masukkan ayam gaul ratakan rempahnya.

Tuang air cukup untuk meliputi daging ayam.

Bila ayam telah lembut, masukkan air limau nipis dan garam secukup rasa. Tuangkan santan pekat dan kacau hingga kuahnya agak pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home