Pandai Masak: Gulai Lemak Ketam

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Gulai Lemak Ketam


Bahan-bahannya :

3 ekor ketam
1 setengah kelapa partu
4 cm kunyit hidup
15 biji cili api
1 biji nenas
2 batang serai
1 helai daun kunyit
garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara Membuatnya :

Bersihkan ketam, kemudian dipotong dua setelah itu basuh dan toskan airnya. Nenas dibersihkan kulit dan matanya kemudian dipotong kecil-kecil. Cili api ditumbuk bersama serai dan kunyit hidup. Kelapa diperah ambil santannya secukup untuk kegunaan.

Masukkan ketam kedalam periuk bersama-sam bahan-bahan yang sudah ditumbuk tadi dengan santan. Jerangkan diatas api. Kemudian masukkan nenas, garam dan serbuk perasa secukupnya sambil dikacau selalu.

Bila telah mendidih dan pekat, bolehlah diangkat.

1 Comments:

Post a Comment

<< Home