Pandai Masak: Kari Ayam

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Kari Ayam


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam(dipotong-potong)
1 biji kelapa parut

Bahan Untuk Digiling :

2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
3 biji buah keras
2 ulas bawang putih
16 ulas bawang merah
12 biji cili kering
1 sudu teh kunyit serbuk
1 setengah cm lengkuas
1 batang serai(dititik)
sedikit garam

Cara Membuatnya :

Panaskan minyak tumis bahan giling hingga naik baunya.

Masukkan ayam serta 2 cawan santan cair masak hingga mendidih.

Sekiranya ayam masih keras tambahkan lagi santan cair.

Masukkan santan pekat dan garam, masak hingga mendidih.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home