Pandai Masak: Soto Ayam

Pandai Masak

Tuesday, December 20, 2005

Soto Ayam


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam(dipotong)
1 biji limau nipis
5 biji ubi kentang(direbus)
150 gram taugeh(dicelur)
bawang putih(dihiris dan digoreng)
daun bawang dan daun sup

Bahan Giling:

8 ulas bawang putih
1 cawan udang besar(dibuang kulit)
2.5 cm halia
2.5 cm kunyit hidup
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam

Cara Membuatnya :

Ayam digaul dengan bahan-bahan yang digiling.

Jerangkan sampai keluar air ayam. Jangan bubuh air.

Tuangkan air, rebus ayam hingga empuk. Kemudian angkat dan siat-siat daging ayam.

Isikan daging ayam, kentang yang telah dipotong dan taugeh dalam sebuah mangkuk.

Tuangkan kuahnya dan taburkan gorengan bawang putih serta hirisan daun bawang. Jika suka perahan air limau nipis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home