Pandai Masak: Sup Ayam

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Sup Ayam


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam(diasingkan kulit dan lemaknya)
2 labu bawang merah(dicincang)
4 ulas bawang putih(dicincang)
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca teh lada sulah
1 camca teh jintan manis
4 cawan air
2.5 cm halia(dihiris)
250 gram ubi kentang(dipotong dadu)
1 camca besar kicap cair(dicampur)
garam dan lada sulah(dicampur)

Cara Membuatnya :

Ayam dipotong ketul-ketul kecil, campurkan dengan kicap cair dan perap selama 20 minit.

Panaskan kulit dan lemak ayam tadi untuk dapatkan minyaknya .

Pijarkan atas api, masukkan rempah-rempah kering, bawang dan halia.

Masukkan ayam, goreng hingga kunning kemudian masukkan air, ubi kentang dan garam.

Didihkan hingga ayam dan ubi kentang empuk.

Bila hidangkan taburkan bawang goreng dan daun sup diatasnya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home