Pandai Masak: Udang Masak Merah

Pandai Masak

Monday, December 19, 2005

Udang Masak Merah


Bahan-bahannya :

600 gram udang besar
20 biji cili merah
1 setengah sudu makan serbuk cili
1 sudu makan serbuk jintan manis
setengah sudu teh serbuk lada putih
2 sudu teh tomato puri
4 hirisan lengkuas
2 hirisan halia(ditumbuk kasa)
10 ulas bawang putih
setengah cawan kelapa parut(digoreng hingga kunning dan ditumbuk halus)
3 cawan kelapa parut(dicampur 3 cawan air dan perah santannya)
2 labu bawang besar(dibelah 3 setiap satu)

Bahan-bahan Penumis

4 ulas bawang merah(dimayang)
2 ulas bwang putih
1 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
setengah cawan minyak

Cara Membuatnya :

Bersihkan udang, dibuang kekotorannya.

Tumiskan minyak bersama bahan-bahan penumis. Manakala bawang goreng hingga kuning, masukkan 1 cawan air dan rempah-rempahan serta bahan-bahan yang ditumbuk kasar. Masaklah sehingga rempah pekat dan naik minyak.

Masukkan udang, kerisek, tomato puri dan santan. Masaklah sehingga mendidih. Perlahankan api. Biar pecah minyak.

Masukkan bawang besar. Garam mengikut rasa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home