Pandai Masak: Ayam Rendang

Pandai Masak

Monday, January 16, 2006

Ayam Rendang

Bahan-bahannya :

1 ekor ayam
setengah minyak masak
1 setengah santan pekat dari 1 setengah biji kelapa
1 cawan kerisik
10 biji cili kering
1 hiris lengkuas
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
setengah teh asam jawa
1 sudu teh garam
serbuk perasa secukupnya

Cara Membuatnya :

Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil dan direbus sehingga separuh empuk. Cili kering, lengkuas, bawang merah dan bawang putih digiling hingga lumat.

Panaskan minyak didalam kuali. Kemudian tumiskan bahan yang telah digiling tadi. Bila sudah naik baunya, tuangkan sedikit air sambil dikacau-kacau hingga rata. Masukkan santan kemudian masukkan pula ayam, garam serta serbuk perasa secukupnya. Masak biar kering sedikit setelah itu masukkan kerisik dan kacau sampai kering betul.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home